Tjen penger mens du kjører

Jaguar Land Rovere førere vil snart få muligheten til å tjene opp kryptovalutta gjennom en ny og innovativ tjeneste.

Ved hjel av “Smart Wallet” teknologien, kan bileiere opptjene kryptovaluta ved å dele relevant vei-informasjon automatisk mens de er ute og kjører.
Eksempler kan være: trafikk, køer, hull i asfalten, omkjøringer osv. Dette blir så delt med trafikkstasjoner, navigasjonsleverandører og lokale myndigheter.

Gratis kaffe

Bileieren kan så løse inn kreditten sin i alt fra kaffe til bompenger, parkeringsavgift og lading av el-bil.
Dette gjør bl.a. at man slipper å forholde seg til mange brukerkontoer hos amnge forskjellige leverandører.

Føreren kan så innløse disse for belønninger som kaffe, eller praktisk bruke dem til automatisk å betale toller, parkeringsavgifter og for lette elektriske kjøretøyer. ‘Smart Wallet’ fjerner behovet for drivere for å jakte på løs endring eller registrere deg på flere kontoer for å betale for en rekke daglige tjenester.

I motsetning til andre tilsvarende systemer, krever denne løsningen ingen avgift for å fungere, og over tid vil transaksjoner gå over hele nettverket og foreløpige prognoser viser ca. 75 milliarder tilkoblede enheter innen 2025.

Denne avanserte teknologien blir nå testet ut på den nye Jaguar Land Rover-programvaren i Shannon, Irland, hvor ingeniører allerede har utstyrt flere biler, inkludert Jaguar F-PACE og Range Rover Velar, med funksjonen “Smart Wallet”.

Bilen kan fylle opp seg selv mens du holder på med andre ting

Forskningen inngår som en del av Jaguar Land Rovers nøkkelstrategi som har som mål å oppnå nullutslipp, nullulykker og nullstopp. En del av å nå dette målet er å utvikle en delt økonomi der kjøretøyet spiller en integrert rolle som dataregistrerer i fremtidens smart-by.

Russell Vickers, Jaguar Land Rovers IT-Arkitekt, forteller: I fremtiden vil en autonom (førerløs) bil kunne kjøre seg selv til en ladestasjon, lade opp og betale, mens eieren belønnes ved å dele nyttige data som for eksempel advarsel om andre biler i trafikkorker osv.

For eksempel vil de tilkoblede “Smart Wallet”-tjenestene sørge for å redusere overbelastning med deling av live trafikkoppdateringer og tilby alternative ruter til førerne, og for eksempel redusere utslipp fra tomgang i trafikken.

Idéen startet hos en nordmann

DN.NO: Den «norske» kryptovalutaen Iota går sammen med Jaguar Land Rover

Holger Köther, direktør for partnerskap hos IOTA Foundation, sier: “Vår teknologi er perfekt egnet for å muliggjøre maskin-til-maskin betalinger for lading, parkering og bompenger, i tillegg til å skape muligheter for sjåfører til å tjene sin egen digitale valuta. Vi er glade for å samarbeide med Jaguar Land Rover ved å implementere “lommeboken” vår.

David Sønstebø fra Kongsberg er den opprinnelige grunnleggeren. Han fikk med seg et internasjonalt team med Sergej Ivancheglo, Dominik Schiener og Sergej Popov da han for over tre år siden satte i gang prosjektet som skulle utvikle seg til Iota.